شستشوی ممبران اسمز معکوس(کاهش رسوب در ممبرین با CIP)؛ کاهش رسوب در ممبرین دستگاه تصفیه آب صنعتی برای تولید آب با خلوص بالا جهت آب ورودی به بویلر ها، آب شرب ، تصفیه آب های پس آب ، و کاربردهای متعدد دیگر استفاده می شوند. در سیستمی که اصول طراحی رعایت شده است ، اجزایی مثل گیج ها و فلومتر ها به منظور ارزیابی عملکرد دستگاه و تعیین اینکه تمیز کردن ( CIP ) غشا RO چه زمانی موردنیاز هست ، مورد استفاده قرار می گیرند.

شستشوی ممبرین اسمز معکوس
شستشوی ممبرین اسمز معکوس

هر قدر میزان جامدات حل شده و معلق ( TDS ) در آب خام RO بیشتر باشد، انجام عمل CIP زود به زود اهمیت بیشتری پیدا می کند.برخی از سیستم های RO در روز ۲۴ ساعت روشن نیستند و در روز یا هفته ساعتی را خاموش می شوند. معمولا زمانی که RO خاموش می شود؛ ناخالصی هایی که در یک سمت غشا ( ممبرین ) متمرکز شده ، در محل غشا باقی می مانند تا زمانی که دستگاه تصفیه آب دوباره روشن شود ، و اتوفلش ( شستن ممبرین با آب شیرین) انجام گیرد. سیستم اساسا آلودگی ها را به کناره ها می راند.

این موجب می شود رسوبات در غشا توسعه پیدا کنند و یا فعالیت میکروبیولوژیکی در ممبرین شروع شود. اینها هر دو اثرات منفی بر غشاها و عملکرد RO دارند.بسیازی از دستگاه ها دارای تجهیزات ویژه “تمیز کردن در محل” (CIP) هستند که در دستگاه های ساخت شرکت آب پاکسازان به عنوان جز لاینفک سیستم نصب می شوند.

شستشوی ممبران اسمز معکوس

دستورالعمل شستشوی شیمیایی CIP در کاهش رسوب در ممبرین :

  • فیلتر کارتریج جدید را بر روی مسیر لوله سیستم CIP نصب کنید و اطمینان حاصل کنید لوله کشی تمیز است بدون آنکه آب راکدی از CIP های قبل در مسیر برجای مانده باشد و یا هیچ ساختار میکروبیولوژیکی در مسیر وجود نداشته باشد.
  • مواد شیمیایی شستشو را در آب تمیز و با خلوص بالا ( آب خروجی از دستگاه تصفیه آب) ، مخلوط کنید. میزان آب تخمین زده شده برای انجام عمل CIP ، ۵ لیتر از محلول اصلی با ۲۵-۲۰ گالون ( حدود ۷۰ لیتر) برای هر ممبرین ۸ اینچ است.ماده شیمیایی ( قلیا یا همان باز CLE660 ) مربوط به شستشو را به مخزن CIP اضافه کنید. ( PH محلول شستشو باید روی عدد ۱۱ ثابت نگه داشته شود که میتوان از PH meter استفاده کرد)دمای محلول باید از ۱۰۵ تا ۱۱۰ درجه فارنهایت ( حدود ۴۳ درجه سسانتی گراد ) افزایش پیدا کند و در طول انجام عمل CIP حفظ شود. آب گرم یا داغ را می توان در حین ساخت محلول استفاده کرد ، و یا میتوان از هیتر در مخزن CIP برای تثبیت دما استفاده کرد.
  • شیر فاضلاب سیستم RO را تا آخر باز کنید؛ سپس ، محلول را به وسل شماره ۱ دستگاه RO وارد کنید. ماده اصلی شستشو را به آرامی به مخزن CIP وارد کنید. آب خروجی از فاضلاب و تولید را باید به مخزن CIP تغییر مسیر دهید.ظرفیت پمپ CIP بستگی به تعداد ممبرین دارد. پمپ CIP باید قادر به تولید ۴۰-۸ گالون ( حدود ۱۵۰ لیتر ) در دقیقه به ازای هر مبرین ۸ اینچ در ۶۰-۳۰ PSI ( حدود ۴ بار فشار ) باشد.
  •  محلول شیمیایی اول ( قلیا CLE 660 ) را به مدت زمان معمول ۳۰-۱۵ دقیقه در چرخش قرار دهید. ( اگر محلول بیش از حد رنگی یا آلوده شود، آن را تخلیه کرده و فرایند را با محلول تازه ای تکرار کنید.)بهتر است ابتدا با فشار پایین شستشو را شروع کرد تا باعث شود رسوبات تدریجی بیرون رانده شوند.
  • فشار کاری را تا ۴ بار به مدت ۳۰-۱۵ دقیقه افزایش دهید.
  • محلول قلیا را از طریق شیر فاضلاب خالی کنید.
  • مخزن CIP را از آب تصفیه پر کنید و همانند مراحل بالا ، ممبرین را با آب شیرین شستشو دهید. ( اینکار جهت پاکسازی ممبرین از محلول قلیا و آماده سازی ممبرین برای محلول بعدی صورت می گیرد).
  •  مواد شیمیایی شماره ۲ ( اسید CLE560 ) را در آب تمیز و با خلوص بالا ( آب خروجی از دستگاه تصفیه آب) ، مخلوط کنید. میزان آب تخمین زده شده برای انجام عمل CIP ، ۵ لیتر از محلول اصلی با ۲۵-۲۰ گالون ( حدود ۷۰ لیتر) برای هر ممبرین ۸ اینچ است.

درباره تصفیه_آب : پروژه ساخت دستگاه تصفیه آب صنعتی با ظرفیت ۲۴M3/D

  • ماده شمیایی (اسید CLE560 ) مربوط به شستشو را به مخزن CIP اضافه کنید. ( PH محلول شستشو باید روی عدد ۳ ثابت نگه داشته شود که میتوان از PH meter استفاده کرد)دمای محلول باید از ۱۰۵ تا ۱۱۰ درجه فارنهایت ( حدود ۴۳ درجه سسانتی گراد ) افزایش پیدا کند و در طول انجام عمل CIP حفظ شود. آب گرم یا داغ را می توان در حین ساخت محلول استفاده کرد ، و یا میتوان از هیتر در مخزن CIP برای تثبیت دما استفاده کرد.
  • شیر فاضلاب سیستم RO را تا آخر باز کنید؛ سپس ، محلول را به وسل شماره ۱ دستگاه RO وارد کنید. ماده اصلی شستشو را به کندی به مخزن CIP وارد کنید. آب خروجی از فاضلاب و تولید را باید به مخزن CIP تغییر مسیر دهید.
  • محلول شیمیایی دوم ( اسید CLE 560 ) را به مدت زمان معمول ۳۰-۱۵ دقیقه در چرخش قرار دهید.
  • بهتر است ابتدا با فشار پایین شستشو را شروع کرد تا باعث شود رسوبات تدریجی بیرون رانده شوند. (اگر محلول بیش از حد رنگی یا آلوده شود، آن را تخلیه کرده و فرایند را با محلول تازه ای تکرار کنید.)
  • محلول اسید را از طریق شیر فاضلاب خالی کنید.
  • مخزن CIP را از آب تصفیه پر کنید و همانند مراحل بالا ، ممبرین را با آب شیرین شستشو دهید(Flushing ). شستشو را تا زمانی ادامه دهید که pH به حدود ۷ نزدیک شود.
  • مواد شیمیایی شماره ۳ ( بایوساید BIO 2080 یا BIO 3080 ) را در آب تمیز و با خلوص بالا ( آب خروجی از دستگاه تصفیه آب) ، مخلوط کنید. ( ۰.۵ لیتر در ۳۰ لیتر آب تصفیه به ازای هر ممبرین ۸ اینچ)
  • محلول بایوساید را به مدت زمان معمول ۱۵ دقیقه در چرخش قرار دهید.
  • محلول بایوساید را از طریق شیر فاضلاب خالی کنید.
  • مخزن CIP را از آب تصفیه پر کنید و همانند مراحل بالا ، ممبرین را با آب شیرین شستشو دهید.
  • زمانی که شستشو کامل شد RO را به کار بیاندازید و فلومتر ها و گیج ها را چک کنید. وقتی سیستم RO را مجددا راه اندازی می کنید ، شیر فاضلاب را به حالت اولیه قبل از شستشو بر گردانید. وقتی که تنظیمات دستگاه تصفیه آب به وضعیت ثابت برگرداندید نشان گر های دستگاه را دوباره چک کنید. ( افزایش TDS بعد از شستشو طبیعی میباشد )

مسیر لوله کشی و سایر اجزا در کاهش رسوب در ممبرین :

شستشوی ممبران اسمز معکوس؛ سیستم های RO که به خوبی مانیتوریتور و نگهداری نشده می تواند باعث افزایش هزینه های عملیاتی ، افزایش گرفتگی ممبرین و افزایش مصرف مواد شیمیایی گردد. وقتی RO به درستی استفاده شود ، در هزینه ، زمان و انرژی صرفه جویی شده ، طول عمر و کارایی تجهیزات افزایش یافته، کیفیت آب خروجی بهبود پیدا می کند ، و فاضلاب بازیافت می شود.
تعویض پیش از موعد غشاهای RO ( ممبرین ) می تواند اقدامی هزینه بر باشد و تعویض دیرهنگام ممبرین ها منجر به گرفتگی و کاهش تولید آب محصول گردد. به همین منظور با نظارت مناسب و نگهداری سیستم RO می توان زمان بهینه تعویض ممبرین ها را مشخص نمود که در این امر کارشناسان فنی شرکت آب پاکسازان آمادگی خود را جهت مشاوره های رایگان و بازدید از دستگاه تصفیه آب شما اعلام میدارند.

ممبران ۸ اینچ یا ۴ اینچ

چرا باید از ممبران ۴ اینچ به جای ۸ اینچ استفاده کنیم ؟

یک سیستم ro داریم با ظرفیت ۳۰ متر مکعب که ۴ ماه از راه اندازی آن می گذرد، ممبران آن کیپ شده بود و میگفت من امده ام عملیات cip  را روی سیستم انجام دادم.خب فلوم برگشته ولی اتفاقی که افتاده TDS  جریان  پریمت ام خیلی رفته بالا، نیازم پوشش نمیده چیکار کنم؟ من از این بنده پرسیدم شرایط طراحی سیستمش چطوره؟متوجه شدم در این سیستم آمدن از یک ممبران ۸ اینچ استفاده کردن (۱دونه) ۱ پرشروسل تکی نمونه و این  سیستم داره ریکاوری ۵۰ درصد انجام میدهد خیلی جالب بود!! خب معلومه وقتی شما میرین تو یک سیستم  که ظرفیتش پایین ۴ اینچ که اصولی است استفاده کنید میرین از ممبران ۸ اینچ آن هم ۱ دونه استفاده میکنید همچین اتفاقی برای بهره بردار می افتد.

اصول طراحی سیستم های RO  به ما میگه تو ظرفیت های سیستم هایی با ظرفیت کمتر از ۵۵ متر مکعب حتما باید از ممبران ۴ اینچ استفاده کنید . که بتوانیم تعداد بالاتر استفاده کنیم و آن ها را به صورت سری در سیستم قرار دهیم چون واقعیت این است که این ممبران ها سری شده هستند که به ما اجازه میدهند ریکاوری بالایی انجام دهیم . وقتی شما می زید در یک سیستم با ظرفیت پایین ممبران ۸ اینچ  استفاده می کنید خب تعدادی که میتوانید استفاده کنید خیلی کمتر میشه و اتفاقی که می افته با آن ۱دونه ممبران شما نمیتوانید ریکاوری بالایی انجام دهید . مجبورین ۱۰ یا ۱۵ درصد انجام دهید که آن سیستم درست کار کند .اگر بالاتر هم ریکاوری نصب کنید همچین اتفاقی می افتد. خب حالا بنظرتون برای مشکل این سیستم چه راهکاری انجام بدیم  که هم بتوانیم TDS  ان را دوباره پایین بیاریم که نیازش پوشش بده و مشکلش حل بشه و خیلی سریع بعد از ۴ ماه ممبرانش کیپ بشه؟!

درسته توی سیستم های تصفیه اب با ظرفیت کمتر از ۵۰ متر مکعب در روز حتما باید از ممبران ها و وسل های ۴ اینچ استفاده کنیم، البته اگر میخوایم سیستم به درستی کار کنه و ریکاوری بالایی هم انجام بده…

📻 پادکست

عکس ممبران بعد
فیلتر ممبران قبل

مراحل شستشوی شیمیایی فیلتر ممبرین در کاهش رسوب در ممبرین :

CIP مراحل انجام عمل ( اسید شویی ? )

  1. ( Prepare ) آماده کردن محلول شستشو
  2. ( low flow pumping ) پمپاژ با جریان کم
  3. ( recycle ) سیرکولاسیون
  4. ( soak ) غوطه ور سازی
  5. ( high flow pumping ) پمپاژ با جریان‌ بالا
  6. ( flash out ) فلاشینگ

منبع: تصفیه آب پاکسازان

۱۴ دیدگاه

  • شرکت آب پاکسازان از سال ۱۳۷۷ فعالیت خود را به صورت حرفه‌ای در زمینه مشاوره، طراحی، خدمات، ساخت، واردات، فروش و راه اندازی انواع سیستم‌های تصفیه آب و تصفیه فاضلاب آغاز کرده است. واحد خدمات شرکت آب پاکسازان، پر سابقه ترین واحد شرکت بوده و یکی از مهم ترین بخش هایی که شرکت آب پاک سازان در آن سرمایه گزاری بسیاری نموده است که از بدو تاسیس شرکت با تکیه بر مهندسین خلاق تکنسین های مجرب خود با ایجاد محیطی پویا و کارا به ارایه خدمات فنی و مهندسی می‌پردازد.

    • چگونه دستگاه تصفیه آب صنعتی بخریم ؟ برای خرید دستگاه تصفیه آب صنعتی باید این پهار مرحله را انجام دهیم. در مرحله اول مقدار آب مورد نیاز جهت تصفیه را در روز مشخص کنیم. مرحله دوم تهیه آنالیز آب ورودی به دستگاه مرحله سوم مشخص کردن آنالیز آب خروجی از دستگاه و مرحله چهارم مشخص کردن متریال و اجناس ساخت دستگاه

    • چرا دستگاه تصفیه آب صنعتی؟ زیرا برای مواقعی که می خواهیم آب با مقدار بیش از ۲ هزار لیتر تولید کنیم به صرفه ترین ، بهترین ، دقیق ترین و کم هزینه ترین راه دستگاه تصفیه آب صنعتی می باشد.

  • سلام وقتتون بخیر آقای قدکساز بنده از یک شرکت پزشکی در استان الأنبار ، العراق مزاحمتون می شم . ما چند تا دستگاه ro داریم متاسفانه میزان گرفتگی ممبرین های ۴ اینچ دستگاه هامون خیلی زود اتفاق می افته با داشتن ستونهای پیش تصفیه شن و ماسه ، کربن و رزین و بعد از ستونها فیلتر کارتریجی ۵ میکرونی همراه با تزریق محلول آنتی اسکالانت در محل آب ورودی به دستگاه ro ممبرین ها از زمان تعویض ، کمتر از یکماه میزان آب تولیدیشون به نصف میرسه ستونهامون رو جدیدا گذاشتیم . نو هستن ولی باز هم مشکلمون حل نشد TDS آب شهر قبل از ستونها حدود ۲۰۰۰ حتی در زمان گرفتگی ممبرین ها tds آب تولیدی دستگاه های ro تغییری نمیکنه TDS آب تولیدی ro ها حدود ۵۰ولی آب تولیدی در فلومتر به نصف رسیده جناب مهندس ، با این شرایط به نظر شما نباید ممبرین حداقل ۶ ماه کار کنه بعد شستشو بشه ما قبلا ممبرین های فیلم تک استفاده می کردیم گفتیم شاید ممبرین ها مشکل دارن . با تعویض ممبرین ها با مارک ال جی که خیلی گرونتر هم بود باز هم مشکل حل نشد دستگاه ها با سه ممبرین بایستی حدود ۱۲۰۰ مترمکعب در ساعت خروجی بده قبلا اینطوری بود ستونها رو هم طبق گفته فروشنده که میگفت اختلاف فشار ستونها اگه به یک بار رسید بک واش کنید رو هم انجام می دیم حداقل فشار بوسترپمپ طبقاتی قبل از ستونها ۵ باره هر سه روز یکبار بک واش انجام می شه فقط من میگم شاید میزان دوز تزریق آنتی اسکالانت صحیح نیست یا شاید جنس آنتی اسکالانت خوب نباشه زمانی که ممبرین رو از داخل هاوزینگ خارج می کنیم بایستی بدنه ممبرین لیز باشه؟ بدنه ممبرین لیز نیست . ممنون از راهنماییتون محلولش چیه؟ ما شستشو رو میتونیم با خود دستگاه که سیستم CIP نداره رو انجام بدیم ما اگه ممبرین ها مون بعد از ۶ ماه هم گرفتگی داشته باشن باز هم فرایند شستشو قابل قبوله ولی متاسفانه در زمان کمتر از یکماه کاملا گرفتگی دارن یعنی شستشوی فیلتر شنی؟🚰🚿💧
    سامي المظفر من محافظة الانبار في العراق
    شطف أغشية التناضح العكسي (تقليل الرواسب في الأغشية باستخدام CIP)

  • سلام از مطالبتون خیلی ممنونم برای شسشتوی ممبران و cip از چه سیستمی استفاده میکنید؟ از چه موادی برای شستشوی CIP ممبران استفاده می کنید؟ چه موقع نیاز به cip هست؟ افزایش tds یا اختلاف فشار ورودی و خروجی ممبران یا کاهش میزان تولید تاثیری ارتباطی با cip دارد؟ بهترین زمان برای شستشوی ممبران کی هست؟ به شستشوی المان ها هم نیاز است؟ حجم محلول برای شستشو ممبران و پرشر وسل چه میزان باید باشد؟ مدت زمان مناسب برای سی ای پی ۶۰ دقیقه است؟ جهت جولوگیری از تلسکوپی شدن ممبران ها چه اقدماتی نیاز است؟ به جز اسید، آنتی اسکالانت، قلیا و ماده گل زدا مواد دیگه هم نیاز است؟ شستشوی شیمیایی غشاهای اسمز معکوس همون cip است؟

  • سلام وقت بخیر مواد لازم برای شستشوی دستگاه RO چه چیز هایی هستند؟ دبی آب در هنگام فلاشینگ باید در چه حدی باشد؟ فشار تزریق و پمپاژ مواد CIP در پمپ چقدر مهم است؟ چه مقدار زمان باید ممبران ها در مواد بمانند؟ برای شستشوی ممبران و فلاشینگ حتماً باید از آب مقطر استفاده کرد؟ نقش آنتی اسکالانت در شستوشوی ممبران چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *