کاهش تولید پس از تعویض ممبرینکاهش تولید آب شیرین بعد از تعویض ممبرین یک مسئله غیرمنطقی هست اما اتفاق می‌افتد! یکی از مشتریان ما چندی پیش در تماسی اعلام کرد که بعد از تعویض ممبرین‌ها با کاهش ۲۵ درصدی آب شیرین مواجه شده است. کارشناس تیم امداد تصفیه قدکساز به محل نصب دستگاه تصفیه آب صنعتی رفت تا این مسئله را بررسی کند؛ با ما همراه باشید تا تجربه کاهش تولید پس از تعویض ممبرین مشتریان و رفع ایراد آن را بشنویم.

یک تجربه از تیم امداد تصفیه

اخیراً به محل نصب دستگاه تصفیه آب دریایی در بوشهر رفتم و مشتری می‌گفت: آب تصفیه شده ما قبلا در حدود ۱۹۰۰ مترمکعب در روز بود ولی از وقتی که ممبرین‌ها را با ممبرین صنعتی جدید تعویض کردیم می‌بینیم آب تولیدی ما به ۱۴۰۰ مترمکعب می‌رسد.

وقتی این موضوع را تشریح کرد، مشکل را حدس زدم اما برای اطمینان از او پرسیدم، مدل ممبرین ها را عوض کردی؟ گفت: بله قبلا از ممبرین هیپلاستیک SW و SWC6 Max استفاده می‌کردیم و الان ممبرین SWc5 – id نصب کردیم.

حالا برای درک این مسئله که چرا تولید این دستگاه آب شیرین کن صنعتی پس از تعویض ممبرین کاهش پیدا کرده است، ممبرین‌های قدیم و جدید دستگاه سیستم RO این مشتری را بررسی می‌کنیم.

در دیتاشیت ممبرین Swc6 Max آمده که در شرایط عادی و استاندارد حدوداً ۵۰ متر مربع آب را در فشار ۸۰۰ psi در روز تولید می‌کند و نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کنیم این است که اکتیو ممبرین اریا یک سطح فعال غشائی است که در این مازوت معادل ۴۴۰ فوت مربع یا ۴۱ متر مربع است.

برای روشن شدن بحث باید بگویم که ممبرین‌های هاگروناتیکس با ممبرین‌های فیلمتک متفاوت هستند و آن اینکه در انتهای این ممبرین‌ها عبارت Max نوشته می‌شود که به معنی سطح فعال بیشتر است. در واقع این ممبرین‌ها هم تراز ممبرین‌های فیلمتک هستند که در انتهای آنها ۴۴۰ فوت درج شده است.

تفاوت‌ برندهای ممبرین

تفاوت از انجایی شروع می‌شود که انتهای ممبرین SWc5 – id عبارت Max درج نشده که سطح فعال غشائی آن ۳۷.۱ متر مربع است؛ در واقع میزان آب شیرینی که از این ممبرین دریافت می‌کنیم، ۳۴.۱ متر مکعب در روز است. مسئله نخست اینکه این مشتری سطح ممبرین دستگاه خود را کاهش داده بود؛ فرض کنید شما سیستم دارای ۱۸ پرشر وسل ۶ المانه را به سیستمی دارای ۱۶ پرشر وسل تغییر دادید که به عبارتی کاهش ۱۲ عددی ممبرین است.

مسئله دوم اینکه ممبرین های C6 و C5 از لحاظ فشار عملیاتی و تولید آب شیرین باهم تفاوت دارند؛ ممبرین لب شور C6 که قبلا روی دستگاه قرار داشت در فشار عملیاتی کمتری می‌توانستند آب شیرین بیشتری تولید کنند.

پس این دو مسئله باعث شده بود که این سیستم RO بعد از تعویض ممبرین با افت ۲۵ درصدی تولید مواجه شود.

ممبرین؛ممبران لب شور نیاز به حذف مواد معلق، مواد جامد محلول و گازها از آب، ممبرین‌های اسمز معکوس را به یکی از کاربردی‌ترین قطعات دستگاه‌های تصفیه آب تبدیل کرده است. انتخاب نوع ممبرین به نوع آب خوراک بستگی دارد. ممبرین‌های لب شور یا brackish water membrane به دلیل میزان TDS بیشتر آبهای زیرزمینی نسبت به آب‌های سطحی در دستگاه‌های تصفیه آب صنعتی که از منبع آب ورودی به آنها آب چاه باشد، کاربرد دارند.

اما نکته مهم در این ماجرا و سوال اصلی مشتری این بود که برای بازگرداندن آب تصفیه شده به میزان قبلی تولید باید چه اقدامی انجام دهم؟ پاسخ این است که دستگاه تصفیه آب دریایی او باید دوباره بازطراحی شود.

۶۲ سال از نخستین روزی که از سیستم اسمز معکوس برای تصفیه آب دریا استفاده کردند، می‌گذرد؛ تصفیه آب دریا از دیرباز با روش‌های حرارتی و الکترودیالیز انجام می‌شد اما از سال ۱۹۶۰ میلادی به این سمت استفاده از دستگاه‌های سیستم RO اقتصادی‌تر جلوه نمود و از این رو این دستگاه‌ها مورد استقبال قرار گرفتند.

دستگاه‌های تصفیه آب دریا قابلیت استفاده در دکل‌های نفتی، اسکله‌ها، لنج‌ها و کشتی‌های بزرگ، ناوهای جنگی و جزیره‌ها را دارد و در مناطق نزدیک به دریا کاربرد بسیاری دارند. این دستگاه‌ها با توجه به نیاز مشتری در قابلیت‌های مختلف ساخته می‌شوند.

استفاده از متخصصان برای تعویض ممبرین

هرچند تعویض ممبرین کار پیچیده‌ای نیست اما چرا ما کمک گرفتن از متخصصان را برای تعویض ممبرین توصیه می‌کنیم؟ چون در هنگام تعویض ممبرین باید فشار عملیاتی و شرایط پرفورمنسی سیستم دوباره بازطراحی شود و سیستم RO صنعتی را در شرایط جدید اجرا کرد.

توصیه کلیدی دیگر در این زمینه این است که بهره برداران سیستم آب شیرین کن دریایی حتما در هنگام تعویض ممبرین از نرم افزار شبیه ساز کمک بگیرند تا سیستم اسمز معکوس را براساس شرایط جدید راه اندازی کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *