بکواش فیلتر شنی(back wash) بک واش صافی شنی از نظر نگه داری بسیار ساده هستند اما در زمان استفاده از آن ها ذرات معلق در لا به لای این فیلتر ها گیر کرده و نیاز به شستشو دارند. بکواش فیلتر شنی باعث میشود ذرات معلق گیر کرده در بین سنگ های سلیس از فیلتر خارج شده و فیلتر شنی دوباره توانایی خود را در حذف مواد به دست بیاورد. تعین زمان شستشو در فیلتر های شنی بسیار مهم است.
قیمت و خرید بکواش فیلتر شنی
عملیات بک واش سختی گیر رزینی back wash:بک واش سختی گیر رزینی(رزین تبادل یونی) پیش از آن که به تشریح و چگونگی عملیات بک واش بپردازیم لازم است با برخی مفاهیم اولیه در صنعت تولید دستگاه تصفیه آب صنعتی آشنا شویم.
بعضی از سازنده ها زمان شستشوی فیلتر را حداقل هفته ای یک بار و بعضی دیگر روزی یکبار اعلام میکنند، ولی به صورت کلی این ۳ آیتم نشان میدهد که فیلتر شنی نیاز به بکواش دارد.
زمان بکواش فیلتر شنی
اختلاف فشار در ورودی و خروجی فیلترشنی نیان میدهد فیلتر شنی نیاز به شستشو دارد. در صافی های شنی میبایست گیج نصب شود که این اختلاف فشار را نشان دهد. اختلاف فشار حداکثر باید ۲۰ پی اس(PSI) Pounds per square inch(پوند در هر اینچ مربع) باشد.
افت دبی یکی دیگر از علائم شستشوی فیلتر میباشد. این کاهش دبی کاملا قابل شناسایی میباشد و یا میتوان با مانیتور کردن آن(GPM، LPM، LPH، M۳/H، M۳/D)به این افت دبی پی برد. افت دبی معمولا به افزایش فشار و پودری شدن آب همراه است.
کاهش وضوح آب خروجی از فیلتر یکی دیگر از نشانه های شستشوی فیلتر میباشد(آب پاک سازان | abpaksazan.com)اگر آب خروجی از فیلتر کدورت داشت و یا شفاف نبود نشان میدهد که فیلتر شنی نیاز به شستشو دارد.
از فیلترهای شنی چه میدانید؟ فیلترشنی یکی از اعضای اصلی و جدایی ناپذیر دستگاه تصفیه اب صنعتی و نیمه صنعتی است. فیلترشنی فلزی مخزنی ست از جنس آلیاژهای فلزی که درون آن از شن یا سلیس پرشده و عملیات تصفیه اولیه آب در این محل انجام میشود. پس از آن با عبور آب از فیلترهای ممبران تصفیه نهایی صورت میگیرد. شرکت فنی مهندسی آب پاک سازان تولید کننده انواع فیلترهای شنی فلزی در سایزهای مختلف است.
عملیات تا زمان تخلیه تمام آلودگی ها به صورت مداوم و مستمر انجام می شود تا فیلتر به طور کامل گند زدایی شود. انجام عملیات بک واش را میتوان احیاء سیلیس و شن درون فیلتر شنی نیز دانست زیرا تا پیش از آن سیلیس و شن به طور کامل اشباع میشوند و عملا قدرت جذب آن ها به کمترین میزان خود میرسد.
دستگاه تصفیه آب صنعتی: دستگاه تصفیه آب roدستگاهی است متشکل از بخش های مختلف مانند: فیلتر شنی، پمپ، شیر کنترل، فیلترهای پیش تصفیه و… که در مجموع کار تصفیه آبدر مقیاس و ظرفیت بالا را انجام می دهند. عملکرد تک تک اجزاء در این سیستم در کارکرد آن موثر است و هرکدام به نوبه خود نقش حساسی را ایفا می کنند.
فیلتر شنی: فیلتر شنی در واقع مخزنی است که درون آن از شن یا سیلیس پر شده است و عملیات تصفیه درون آن و به وسیله جذب مواد معلق توسط شن ها به وقوع میپیوندد. واضح است که پس از مدتی تجمع آلاینده ها در مخزن فیلتر سبب کاهش کیفیت خروجی و همچنین کاهش جریان آب میشود.
فیلتر شنی فلزی یا فایبرگلاس(FRP): فیلترهای شنی در دو مدل در دسترس هستند. عملکرد این دو مدل یعنی فیلتر شنی فلزیو فیلتر FRP تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد و اختلاف جزِئی با توجه به جنس خود مخزن دارند اما در کاربرد و محل نصب اختلاف و برتری هایی نسبت به یکدیگر دارند. فرآیند بک واش هم با وجود ماهیت یکسان در این دو مدل در اجرا تفاوت جزئی دارد که آن هم به دلیل ساختمان متفاوت این دو مدل فیلتر است.
مانومتر: دستگاه مانومتر وظیفه سنجش فشار جریان را دارد. در تمام مدل های فیلتر شنی مجهز به مانومتر هستند اما به صورت مجزا نیز امکان نصب آن وجود دارد.
سایت گلس(شیشه رویت): در هر دستگاه تصفیه آب شیشه ای وجود دارد که اپراتور می تواند انجام عملیات بک واش و کم و کیف آن را مشاهده کند. عموما بعد از گذشت یک دقیقه آب زلال به جای آب کدر دیده میشود.
شناخت عملیات بک واش
عملیات بک واش: عملیات بکواش(backwashing) فرآیندی ست که در طی آن دستگاه اقدام به پاک سازی فیلتر شنی کرده و جامدات، ذرات معلق و آلودگی ها را از مخزن میزداید. شرح این عملیات را در یک جمله ساده میتوان گفت: بک واش یک فرآیند حرکت جریان آب در جهت عکس جریان اولیه است. در طی عملیات بک واش تمام ذرات جامد محبوس شده میان شن و سیلیس فیلتر شنی شسته شده و از دریچه خروجی که عموما در بالای فیلترنصب میشود، خارج میشود.
گاهی اوقات در برخی منابع به جای کلمه بک واش از کلمه پس شویی استفاده میشود، اگرچه معنای تحت الفظی آن غلط نیست اما عموما از کلمه بک واش یا شستشوی مجدد برای این فرآیند نام برده میشود.
در این بخش تمام مراحلی که در فرآیند بک واشانجام میگیرد را مورد بررسی قرار میدهیم:
خاموش کردن دستگاه: برای قطع جریان ورودی
قطع و خاموش کردن پمپ دستگاه
تنظیم شیر در حالت بک واش Back washing
روشن کردن پمپ: این بخش ۳-۴ دقیقه به طول میانجامد(این زمان بسته به کدورت آب متغیر است) و بک واش تا زمان خروج آب زلال ادامه پیدا میکند
پمپ خاموش میشود
شیر در حالت شستشو Rinse قرار میگیرد
پمپ مجددا روشن میشود تا شستشو انجام شود
پمپ مجدد خاموش میشود
شیر به حالت فیلتر که عملیات فیلتراسیون را انجام میدهد تغییر وضعیت میدهد
دستگاه آماده کار است و پمپ روشن میشود
نکته: انجام عملیات بکواش در سیستم های اتوماتیک مستلزم تعیین زمان هر مرحله توسط اپراتور است.
بهترین زمان انجام بک واش
انجام به موقع فرآیند بک واش رابطه مستقیم به کیفت آب خروجی دارد پس زمان بندی انجام آن باید به صورتی باشد که بلافاصله با کاهش کیفیت آب این عملیات آغاز شود. در واقع انجام عملیات بک واش زمان ثابتی ندارد که مثلا ما بگوییم هرماه باید انجام بشود،
فاکتورهای مختلفی برای شروع عملیات بک واش وجود دارد از جمله:
میزان مواد آلاینده ورودی
حجم آب ورودی
فشار آب در جریان
عدد شاخصTDS
میزان کدورن آب
اگربخواهیم زمان عملیات را به صورت عدد و ارقام معرفی کنیم باید بگوییم زمانی که مانومتر کاهش فشار ۰.۲ تا ۰.۵ از حالت نرمال را نشان دهد زمان انجام عملیات بک واش رسیده است اما چون ممکن است این کاهش فشار موقتی بوده و دلیل آن نقص عملکرد سیستم در بخش های دیگر باشد، یک بازه زمانی ۵ الی ۱۰ روزه برای بررسی قطعی تعیین میشود.
نحوه عملیات و مدت زمان بک واش
مدت عملیات بک واش نیز زمان مشخصی ندارد ولی با توجه به حجم آلودگی ها، ذرات معلق و آلاینده های فیزیکی زمان متغیری دارد و عملیات با رفع کامل آلودگی ها خاتمه مییابد به غیر از روش دستی که اپراتور زمان ختم عملیات را تشخیص میدهد در روش های دیگر به طور خودکار بک واش قطع می شود.
بک واش اتوماتیک
حالت اتوماتیک همانطور که از نامش پیداست عملیات بک واش را مستقل از اپراتور به انجام میرساند. سوالی که اینجا پیش میآید این است که زمان بندی برای حالت اتوماتیک بر چه اساس انجام میگیرد؟ در پاسخ به این سوال باید پیش از گفتن نحوه عملیات از میزان حساسیت بالای دستگاه نسبت به آلودگی سیلیس یاد کنیم، اساس این روش میزان اشباع شدن سیلیس فیلتر از آلودگی است.
در این روش اختلاف بین دو سیلیس تمیز و اشباع محرک انجام عملیات بوده و روند همسان سازی فشار جریان میان این دو قسمت تداوم بخش انجام عملیات است و تا زمانی که فشار بین این بخش به یک عدد یکسان نرسد عملیات متوقف نخواهد شد. انجام این عملیات در یک زمان مشخص انجام میشود.
بک واش نیمه اتوماتیک
عنصر اصلی در حالت نیمه اتوماتیک وجود شیرهای شش راهه است. این مدل شیرها انجام عملیات های مختلفی را برنامه ریزی و شروع میکنند. غالبا شیر شش راهه بر روی مخزن فیلتر شنی تعبیه میشود و به وسیله اهرم تنظیم کننده حالت عملیات مورد نظر انتخاب میشود. عملیات های مختلفی مانند؛ بک واش، فیلتراسیون و تخلیه و… توسط شیرهای شش راهه انجام میشود.
نکته: کاربردی ترین و معمول ترین نوع روش بک واش، روش نیمه اتوماتیک است که سهمی بالغ بر ۹۰+ درصد از بک واش دستگاه های تصفیه آب خانگی مربوط به این روش است.
بک واش دستی
در بکواش دستی(manual) قدیمی ترین روش بک واش فیلترهای شنی روش دستی است که تمام مراحل آن توسط اپراتور و به وسیله چند شیر انجام میشود. تعداد شیرهای تعبیه شده در این مدل ۴ الی ۵ عدد است که هرکدام وظیفه پشتیبانی و انجام یک بخش را به عهده دارد.
اگرچه این روش قدیمی جای خود را به روش های جدید و سریع تر داده است اما استفاده از آن کاملا منسوخ نشده و در برخی موارد بسیار کاربردی است.
به ازای هر متر مربع در فیلتر ۶ متر مکعب آب در بک واش لازم است.
در زمان تغییر شیر شش راهه، پمپ را خاموش کنید.
در فیلتر های شنی که ارتفاع زیاد دارند انجام عملیات بک واش با وجود کمپرسور هوا انجام میشود.
بک واش در چه جا های دیگری انجام میشود؟ عملیات بک واش را ما هم سیستم دستگاه های تصفیه آب صنعتی، دستگاه های تصفیه آب نیمه صنعتیو دستگاه های تصفیه آب خانگی داریم. به جز این موارد در استخر ها و جکوزی ها نیز از بک واش استفاده میشود.
بدون دیدگاه