سختی چیست؟ پیش از پرداختن به مبحث سختی گیر لازم است بدانیم اصلا واژه سختی به چه معناست، سختی به پدیده ای گفته میشود که در طی آن آب غیر قابل شرب و آشامیدن بدون تصفیه میباشد. سختی آب به دو نوع
- سختی موقت: مجموع سختی موقت و سختی دائم آب را سختی کل آب مینامند.
- سختی دائم: آب دارای سختی موقت و به آب دارای سولفات و کلرور و نیترات کلسیم است آب دارای سختی دائم میگویند
تقسیم بندی میشود که به آبی دارای املاح کلسیم و منیزیم است.
چه آبی دچار سختی شده است؟ همانطور که میدانید همواره آب دارای مقادیری از املاح است طبیعتا افزایش هر کدام از این املاح محلول مشکلاتی ر برای آب ایجاد کرده که میتواند موجب تغییر رنگ، طعم و بو در آب شود. افزایش منیزیم و کلسیم در آب سختی آب را پدید میآورد. پس آبی را سخت گویند که مقدار یون کلسیم و منیزیم در آن از مقدار استاندارد تجاوز کند. به آبی که فاقد مقادیر بالای این دو عنصر باشد آب نرم گفته می شود.
حد استاندارد سختی آب چه مقدار است؟ سازمان جهانی بهداشت مقدار استاندارد سختی آب را ۵۰۰ میلی گرم در لیتر اعلام کرده است. البته در گیاهان حساس این مقدار از ۵۰۰ میلی گرم هم کمتر بوده و اگر آب دارای میزانی بالا تر از حد معین بود پس از تصفیه در اختیار گیاهان قرار گیرد. عموما عملیات سختی گیری در آب هایی با میزان سختی بالاتر از۱۰۰ میلی گرم انجام می شود.
مزایا و معایب استفاده از سختی گیر
راه تشخیص سختی آب چیست؟ راه های مختلفی برای تشخیص سختی آب وجود دارد که البته از نظر دقت، تشخیص در آزمایشگاه بالاترین میزان دقت و اندازه گیری را دارد اما یک روش تجربی مانند شستشو با صابون نیز میتواند در تشخیص سختی آب موثر باشد، در هنگام شستشو صابون با اب سخت، صابون کف نمیکند. افزایش رسوب در لوله های ماشین لباس شویی یا ظرفشویی، خشکی و احساس سوزش پوست، افزایش رسوب روی دوش را میتوان از دیگر راه های تشخیص تجربی دانست.
مزایا سختی گیر |
معایب سختی گیر |
سختی گیر؛ رفع سختی که منجر به انسداد لوله ها میشود | سختی گیر؛ کاهش املاح آب مانند سدیم و ایجاد مشکلات گوارشی |
سختی گیر؛ افزایش انحلال صابون و مواد پاک کننده | سختی گیر؛ نیاز به سرویس و تعمیر مداوم |
سختی گیر؛ کاهش مصرف انرژی و انتقال حرارتی بالا | سختی گیر؛ حذف کلسیم و منیزیم به طور کامل |
سختی گیر؛ کاهش مصرف مواد شوینده | سختی گیر؛ حذف مواد اصلی غذایی گیاهان |
سختی گیر؛ افزایش فشار آب در شبکه لوله های ساختمانی | سختی گیر؛ منجر به کاهش جذب پروتئین میشود |
سختی گیر softener water چیست؟
همانطور که از نام آن پیداست به هرآنچه موجب رفع سختی آب شود سختی گیر و به عملیات انجام آن سختی گیری میگویند. سختی گیر ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به مشهورترین های آن اشاره میکنیم. کار سختی گیر در حقیقت جدا سازی کلسیم ومنیزیم از آب است. در اصطلاح عامیانه به سختی گیری همان گرفتن گچ و اهک آب میگویند.
سختی گیرها بر اساس پارامترهای متفاوتی دسته بندی میشوند مانند:
- براساس سیستم سختی گیری
سختی گیر رزینی: میتوان گفت یکی از انواع پر استفاده سختی گیر ها نوع سختی گیر رزینی ست. سیستم رفع سختی در این نوع سختی گیر براساس رزین تبادل یونی Ion exchange و جایگزینی یون های کلسیم و منیزیم با سدیم است. اساس کار این نوع سختی گیر تبادل یونی است که خود این عملیات به دو نوع کاتیونی و آنیونی تقسیم می شود.
زمانی که عملیات تبادل یونی درحال انجام است، یون های رزین تا میزان مشخصی به جذب میپردازند پس از آن دیگر قادر نخواهند بود که فرآیند جذب را انجام بدهند پس یون ها به راحتی عبور میکنند به به سمت آب تصفیه شده میروند. راه حل این مشکل احیاء رزین با اسید سولفوریک یا اسید کلریدریک و پس از آن سودسوزآور است. عملیات احیاء یا بک واش هم به صورت اتوماتیک و هم به صورت دستی انجام میگیرد.
مزیتی که سختی گیر رزینی را نسبت ب انواع دیگر متمایز میکند حذف املاح به طور مستقیم از آب در دستگاه های تصفیه آب و دیگر سیستم ها است. در سیستم دستگاه های تصفیه آب صنعتی و نیمه صنعتی فیلتر شنی بخش زیادی از عملیات سختی گیری یعنی جلوگیری از رسوبات معلق را انجام میدهد.
سختی گیر نمکی: نمک سختی گیری انواعی از نمک را میگویند که در پیش زمینه احیاء رزین را فراهم کرده و خود به طور مستقل نیز سبب جایگزینی سدیم به جای کلسیم میشود. سه نوع نمک بیشترین استفاده را در سختی گیری آب دارند:
- سنگ نمک
- نمک تبخیری
- نمک خورشیدی
وظیفه این نوع نمک ها که میزان ۹۸ درصد کلرید سدیم را در خود دارند، جذب مستقیم کلسیم سولفات است. این نمک ها مستقیما از معدن یا دریاچه های نمک استخراج می شوند.
سختی گیر مغناطیسی: همانطور که گفتیم عامل ایجاد سختی آب یون های کلسیم و منیزیم است که دارای بار مغناطیسی هستند. کار سختی گیر های مغناطیسی انعقاد رسوب و معلق نگه داشتن آن است. این دفع نکردن مستقیم عامل سختی یک ضعف برای سیستم های سختی گیر مغناطیسی به شمار میرود زیرا در ممکن است این رسوبات در مسیر تخلیه به لوله های انتقال، زانویی یا نقاط دیگر برخورد کرده و مجددا ته نشین شوند و لایه رسوب تشکی دهند.
این نوع رسوب زدا یا سختی گیرها به جریان برق احتیاجی ندارند و آن ها را در نقاط مختلف مسیر نصب میکنند تا روند سختی گیری به سرعت انجام گیرد.عموما در ابتدا، وسط و انتها نصب میشوند.
سختی گیر الکترونیکی مغناطیسی یا الکترومغناطیسی یا اولتراسونیک
این نوع از سختی گیرها عملکردی مشابه نوع مغناطیسی دارند با این تفاوت که برای انجام فرایند انعقاد به جریان برق و نیروی الکتریکی نیاز دارند. امواج الکترومغناطیسی که این نوع سیستم تولید میکند گاها از۱۵۰ تا ۱۰۰۰ متر تاثیر گذاری خود را حفظ میکند و این یعنی رسوبات در این مسیرکماکان به صورت معلق باقی میمانند.
- براساس نوع شیر دستگاه
سختی گیر با شیر اتوماتیک: همانطور که از نام آن مشخص است در این نوع سختی گیر از شیرهای کنترل اتوماتیک برای کنترل جریان آب استفاده میشود.
سختی گیر با شیر نیمه اتوماتیک: در این مدل از سختی گیر هم از شیر کنترل دستی به وسیله اپراتور و هم از نوع اتوماتیک بهره برده میشود.
- براساس جنس بدنه دستگاه
- سختی گیر فلزی
- سختی گیر فایبرگلاسFRP
- سختی گیر استیل
در هر سه گزینه بالا جنس مخزن سختی گیر موردنظر است.
همانطور که پیش تر بیان کردیم در این سیستم ها از چند مخزن استفاده می شود از جمله : مخزن رزین، مخزن محلول آب نمک و فیلترشنی.
اجزاء یک سیستم سختی گیر
این تقسیم بندی و معرفی اجزاء برای سختی گیر رزینی که معمول ترین و پر استفاده ترین نوع سختی گیر است ثابت است و در انواع دیگر به صورت های گفته شده انجام می گیرد.
- شیرکنترل؛ وظیفه شیر های کنترل، محاسبه و کنترل جریان آب خام ورودی و یا قطع جریان است. زمان بندی عملکرد سیستم دستگاه سختی گیر بر اساس حجم آبی که شیر کنترل به آن اجازه ورود می دهد شروع میشود. همانطور که گفته شد شیر ها انواع اتوماتیک و یا نیمه اتوماتیک در برخی موارد نیز به صورتی دستی manual توسط اپراتور عملیات کنترل را انجام میدهند.
- مخزن محلول NACL یا آب نمک؛ این مخزن محل نگهداری محلول آب نمک در یک غلظت بسیار بالاست. معمولا جنس این مخزن از پلی اتیلن است اما در جنس های دیگری نیر ممکن است ساخته شود. وظیفه محتویات این مخزن احیاء رزین است و عموما در یک فاصله کوتاه تر و پس از مخزن رزین قرار میگیرد.
- مخزن رزین؛ اولین مخزن این سیستم مخزن رزینی ست که محل نگهداری رزین دستگاه است. جریان آب خام ورودی در ابتدا وارد این مخزن شده و عملیات سختی گیری یونی که پیش تر گفته شد در اینجا انجام میشود.
ضرورت استفاده از سختی گیر چیست؟
سختی آب در موارد مختلفی سبب ایجاد مشکلات جدی میشود که نمونه های آن را در زیر بیان می کنیم:
- رسوب درون لوله های انتقال
- رسوب در کلیه های انسان
- کاهش انتقال حرارت در بویلرها و دیگ های بخار
- عدم شستشوی مناسب لباس ها، ظروف و تجهیزات
- آسیب های جدی پوستی برای انسان ها و حیوانات
- از بین رفتن گیاهان حساس
از فیلترهای شنی چه میدانید؟ فیلترشنی یکی از اعضای اصلی و جدایی ناپذیر دستگاه تصفیه اب صنعتی و نیمه صنعتی است. فیلترشنی فلزی مخزنی ست از جنس آلیاژهای فلزی که درون آن از شن یا سلیس پرشده و عملیات تصفیه اولیه آب در این محل انجام میشود. پس از آن با عبور آب از فیلترهای ممبران تصفیه نهایی صورت میگیرد. شرکت فنی مهندسی آب پاک سازان تولید کننده انواع فیلترهای شنی فلزی در سایزهای مختلف است.
در حسن ختام این مقاله سختی گیر میتواند از طریق پل های ارتباطی زیر با ما در ارتباط باشید.
به نظر شما برای یک خرید امن ، یک شرکت فعال در صنایع تصفیه آب باید چه ویژگی ها و خدماتی داشته باشد؟
- ارائه گواهینامه های کیفیت در قطعات و تولیدات
- ارائه گواهی ثبت شرکت
- رضایت مشتریان
- خدمات مشاوره پیش از خرید
- خدمات پس از فروش
- واحد پشتیبانی
شرکت تصفیه آب پاک سازان با در دست داشتن جایگاه نخست در صنایع تولیدات دستگاه های تصفیه آب صنعتی، دستگاه های تصفیه آب نیمه صنعتی، دستگاه های تصفیه آب خانگی از تمام ویژگی های فوق برخوردار بوده و شما را خریدی مطمئن همراهی می کند.
بدون دیدگاه